Objavljeno: 15. August 2014.

Bolji i od Mrkonjića: Četiri godine pre roka

VucicPočetkom marta sadašnji predsednik srpske vlade, a ondašnji PPV, Aleksandar Vučić, izjavio je za list „Politika“, da će ugovor sa Etihadom biti predstavljen javnosti „pre kraja kampanje“. Većina nestrpljivih novinara su ovo obećanje shvatili bukvalno (što je nedopustivo u razumnom svetu), te su takvu premijerovu (odnosno PPV-ovu) izjavu brzopleto, nestručno i samovoljno preveli. Naime, pošto su u to vreme pripremani parlamentarni izbori za 16. mart, a izborne aktivnosti stranaka uveliko trajale, neko je pomislio da je tadašnji PPV (a sadašnji premijer), kada je izgovorio pomenute reči, kao orijentir uzeo kampanju koja je bila u toku.

Zaista je krajnje vreme da se novinarskoj profesiji vrati dignitet (priučeni i neškolovani bi rekli „dostojanstvo“), a to se ne može uraditi drugačije osim da izvrši test inteligencije nad svim novinarima, pa da bukvalci poput ovih, koji ne znaju da se orijentišu u vremenu („pre kraja kampanje“), budu premešteni na druga radna mesta… kao što su: vozači (neki bi rekli mašinovođe, pa i motorvođe) brzog voza (zato što brzih vozova nemamo), pilote borbenih (jurišnih) aviona iz kojih je odavno izvađen motor, ili ih ubaciti u standardnu posadu tenkova koji su pre više godina pretopljeni (istopljeni) u čelične limove i profile u US Steel-u. Za pomenuta zanimanja nije potrebno nikakvo snalaženje u vremenu (pa ni u prostoru), a takvi raznovinareni novinari ne bi više mogli svojom literalnošću (pa i literarnošću) da bilo kome naude; barem ne onako kako su to pokušali da učine velikom srpskom Vođi; onom istom koji je – nakon što je (zahvaljujući ovim istim novinarskim neznalicama) – odustao od pravljenja Velike Srbije – pa doneo odluku da napravi sebe Velikoga.

Kada bismo se tako razračunali sa retrogradnim kvazi-izveštačima, tada nam se ne bi dešavalo da nam premijera u medijima nazivaju čovekom koji ne govori istinu ili, pak, govori neistinu, to jeste, narod ne bi bio doveden u zabludu da je njihov Veliki Vođa lažov. Ko god pažljivije razmotri premijerove reči, zabeležene u pomenutom tekstu martovskog broja „Politike“ – (a ima imalo veze s mislećim organom) – jasno će videti da Vođa tu nije mislio na onu kampanju koja je bila u toku, nego je ciljao ne neku buduću izbornu aktivnost, koja tek treba da se dogodi. Da je to tako (i da drugačije ne može biti), jasno se vidi iz jučerašnjeg premijerovog prikaza ugovora Vlade Srbije sa arapskim Ethadom, koji na sebi nosi datum 31. jul 2014. Uz to, ugovor je u ime Vlade Srbije potpisao sadašnji ministar finansija Dušan Vujović, koji u vreme martovskih izbora nije bio član Vlade.

Otuda postaje jasno da ondašnji PPV, a današnji premijer, nikako nije mogao da predstavi ugovor sa arapskim Etihadom „pre kraja kampanje“ – to jeste – pre kraja izbora u martu 2014. A zašto nije mogao? Nije mogao zato što u to vreme (u kome premijer iznosi to obećanje) ugovor sa Arapima (Etihadom) uopšte nije postojao. Prema tome, sada vidimo da je premijer ispunio ono obećanje, koje je dao kao PPV: pokazao je ugovor sa Etihadom onako kako je obećao (pre kraja kampanje)! Zapravo, premijer je svoje obećanje ispunio nekoliko godina pre roka; odnosno, ispunio ga je pre redovne izborne kampanje koja bi trebalo da usledi tek za četiri godine (efikasniji je i od Mrkonjića) – i na tome mu treba ljudski čestitati.

D. Gosteljski

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this pageShare on TumblrShare on LinkedIn

Ostavite komentar

Poštovani, molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija „Korena“ zadržava pravo da skrati ili ne objavi komentare anonimnih čitalaca, koji sadrže direktne pretnje, neosnovane optužbe, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.