Objavljeno: 29. November 2016.

Počivaj u miru Jugoslavijo

zastava-sfrj-575x383

 

Danas bi bio rođendan pokojnoj Jugoslaviji.
Izdahnula je, mučenica, u najtežim mukama, ostavljena od sve, mnogobrojne dece, nezahvalne, kako to već biva…
A lepu je starost doživela ta pokojnica, čitavih sedam i po decenija, otprilike, nešto u bedi i nemaštini a nešto u neviđenom blagostanju.
Poznata je bila ta lepotica međ’ državama, poštovana i voljena od svih u svetu, sem od sopstvene dece, kako to već biva… A deca njena kad odrastoše i ojačaše, majku svoju ostaviše i svojim putem odoše, u neizvesnu budućnost, kako to već biva… Ostala je stara majka Jugoslavija sama, bez igde ikoga u svetu, da skonča u tugi i samoći, i smrtnoj tišini… Danas njena deca plaču, jecaju za njom, ime joj dozivaju svake godine na današnji dan, i sve najlepše o njoj govore, kako to već biva…
A dušmani njeni, što je pre vremena umoriše, i danas o njoj, mrtvoj, sve najgore govore, e da bi svoju savest umirili i pred njenom decom obraz ukaljani oprali.
Da su države kao ljudi, Jugoslavija bi, sasvim sigurno, dobila status svetice.
Počivaj u miru Jugoslavijo, ma gde bila.

preuzeto sa kolumnista.com

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this pageShare on TumblrShare on LinkedIn

Ostavite komentar

Poštovani, molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija „Korena“ zadržava pravo da skrati ili ne objavi komentare anonimnih čitalaca, koji sadrže direktne pretnje, neosnovane optužbe, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.