Objavljeno: 5. September 2014.

Premijeru, šta bi sa Aćif-efendijom?

Tan2012-8-6_1255817_2-copy-650x433

Žene prolaze pored spomen ploče

Početkom avgusta 2012. godine, u centru Pazara, u pešačkoj zoni, postavljena je spomen tabla Aćif-efendiji, ratnom zločincu i saradniku Hitlerove Nemačke, koji je odgovoran za smrt preko 7.000 Srba u tom delu Srbije. Srpski mediji su tada pisali o takvom događaju kao o užasnom skandalu, jer je “ministar u Vladi Sulejman Ugljanin, zajedno sa poslanikom Esadom Džudževićem (onim istim koji danas menja prezime u Džudžo, da bi se otarsio mrskog [srpskog!] nastavka ‘-ić’) i gradonačelnikom Novog Pazara, prisustvovao otkrivanju table Aćif Efendiji, koga su partizani streljali 1945. zbog počinjenih ratnih zločina. Navodno, Ugljanin je zbog toga bio čak i na “ribanju” kod Aleksandra Vučića (tada PPV-a).

Ministarstvo pravde je odmah (u avgustu 2012) naložilo opštinskim čelnicima u Novom Pazaru da se sporna tabla ukloni, ali, takva naredba nikada nije izvršena. Protiv čelnika gradske uprave Novog Pazara u to vreme podnesene su dve prekršajne prijave, ali javnost nikada nije doznala šta se dalje povodom toga dešavalo.

388521_memorijalni-cen2_f-300x181

Memorijalni centar u Novom Pazaru (maketa)

Izgleda da su se srpske vlasti povukle (narod bi rekao, podvili su rep) i, jednostavno, naređeno je medijima da dalje ne pišu o Aćif-efendiji i spomen ploči koja mu je postavljena u centru Novog Pazara. Naravno, apetiti novopazarskih muslimana su od tog doba značajno porasli, jer čelnici Bošnjačkog nacionalnog veća sada planiraju da, u naselju Hadžet, izgrade memorijalni centar, na mestu na kojem su 1945. komunističke vlasti streljale ratnog gradonačelnika Novog Pazara Aćifa Hadžiahmetovića (Aćif-efendiju) i, kako se tvrdi, još 1.500 saradnika okupatora.

I tako je, Džudžo (bivši Džudžević) uspeo da sačuva Aćif-efendiju u Novom Pazaru! U Novom Pazaru danas se ne zna ko je veći junak, da li Aćif-efendija ili Esad Džudžo(vić). U strahu da ne izazovu nemire u Novom Pazaru, vlast se povukla i pustila da se muslimanski ekstremizam nesmetano razvija u tom delu Srbije.

Vučić je za novine Press, još 6. avgusta 2012. godine, izjavio da “apsolutno nije promenio mišljenje” o ratnom zločincu Aćif-efendiji. “Aćif-efendija je bio zloglasni komandant nacističkog Novog Pazara, jedan od osnivača nacističke kvinsliške ‘velike Albanije’. Učestvovao je u ubistvu više hiljada pripadnika kraljevske vojske, a kasnije je nemilosrdno ubijao i partizane”, naizgled odlučno je reagovao Vučić, i još je pozvao Tužilaštvo da “hitno reaguje”.

“Ni za jednu jotu nisam odustao, niti ću odustati od tog svog stava. I dalje ostajem pri svemu što sam rekao”, naglasio je Vučić, potvrdivši da pomenuta spomen tabla mora biti uklonjena.

Nažalost, svedoci smo da premijerovo “neodustajanje ni za jotu” ima sasvim suprotno značenje – odustajanje po svaku cenu! I to ne samo u slučaju Aćifa-efendije, nego i po pitanju Kosova i Metohije i u brojnim slučajevima unutrašnje i spoljne politike zemlje.

D. Gosteljski

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this pageShare on TumblrShare on LinkedIn
1 Komentar
Napišite komentar
  1. Nikola says:

    Acifefendija u slaganju slovima, u slagalici, znaci ovo:CENIFA, bosnjacki izraz za …

Ostavite komentar

Poštovani, molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija „Korena“ zadržava pravo da skrati ili ne objavi komentare anonimnih čitalaca, koji sadrže direktne pretnje, neosnovane optužbe, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.