Objavljeno: 12. October 2014.

Srbija štrajkuje zbog Vučića

Reforme Aleksandra Vučića pokrenule su lavinu štrajkova i protesta u Srbiji. Advokati su već blokrali sudstvo, nastavnici najavljuju rigoroznije štrajkove, veći deo policije odbija poslušnost premijeru.

Aleksandar Vučić kao da se pravi da je slep pa ne vidi da će mu država uskoro biti u potpunom kolapsu usled štrajkova i protesta zbog njegovih reformi.

Advokati blokirali sudsku vlast

Prvi su advokati krenuli u masovne proteste i tako u potpunosti blokirali sudsku vlast. Suđenja se odlažu jer stranke nemaju branioce.

Advokatska komora Srbije pokrenula je sajt “Protestadvokata.org” preko kojeg zahtevaju ispunjenje tri zahteva:

K1xkixF

1. NOTARI: Izmene ZOJB i pratećeg seta zakona, takve da se minimalnim izmenama, bez narušavanja suštine uvedenog javno-beležničkog sistema, uvede mogućnost sastavljanja ugovora od strane advokata, a potom overe od strane notara. Nemamo ništa protiv notara, naprotiv, samo se borimo za zaštitu ustavnog poretka i slobodu građana Srbije da prilikom sastavljanja ugovora izaberu ko će ih zastupati.

2. POREZI: Izmene propisa iz oblasti poreske politike, sa ciljem da svako plati porez srazmerno dobiti koju ostvaruje. Advokati nisu protiv plaćanja poreza, kako se to lažno prikazuje u javnosti! Advokati se zalažu da oni, kao i svi drugi, plaćaju poreze, ali da oporezivanje bude srazmerno ostvarenim prihodima svakog advokata, a ne da se paušalne osnovice podižu preko noći za 200% i 300%.

3. SMENA MINISTRA PRAVDE: Drskost, arogancija, nekompetentnost, te ponižavajući odnos prema advokaturi od strane gospodina Selakovića nezapamćeni su u istoriji Srbije. Komunikacija postavljanjem ultimatuma i pretnje krivičnim progonom diskvalifikuju mladog ministra da pregovara sa predstavnicima više vekova stare profesije.

Advokati ne popuštaju. Ministar Selaković ne pristaje na ucene i ultimatume. Aleksandra Vučić podržava Selakovića. Suđenja se dolažu. Pravda stoji zbog fiks ideja jednog čoveka.

Policajci blokirali izvršnu vlast

Advokatima su se ubrzo pridružili policajci, odnosno, sila koja izvršnoj vlasti (Vladi) omogućuje da sprovodi svoju politiku.

Prema pisanju medija, reprezentativni policijski sindikati navode da čak 90 odsto policajaca učestvuje u štraju. Politički vrh MUP-a naravno tvrdi da ti podaci nisu tačni

U većim gradovima Srbije, štrajk policije doveo je do ekstremnih guži u saobraćaju jer saobraćajci poštuju samo minimum procesa rada.

Policijski sindikati, kao i advokati, zahtevaju ispunjenje tri zahteva:

1. Produženje postojećeg Kolektivnog ugovora do potpisivanja novog Kolektivnog ugovora;

2. Isplata zaostalih dugovanja zaposlenih u MUP-u u vidu naknade za dolazak i odlazak sa rada i isplatu jubilarnih nagrada;

3. Garancija ministra MUP-a dr. Nebojše Stefanovića da se na zaposlene u MUP-u neće primenjivati dodatno smanjenje zarade.

Prosvetari će tek da blokiraju državu

Prosvetni radnici su nešto umereniji od advokata i policajaca. Oni su danas prvo održali štrajk upozorenja tako što nisu održali prvi čas u prepodnevnim smenama u osnovnim i srednjim školama.

Sindikati su saopštili da štrajk organizuju zbog najavljenog smanjenja plata u javnom sektoru i traže da prosvetni radnici budu izuzeti od tih mera.

Međutim, država bi trebalo da zna da ne bi trebalo da se kocka sa razumevanjem prosvetara. Generalni štrajk nije isključen, a sindikati polako najavljuju radikalizaciju štrajka.

Čelnici sindikata najavili su na konferenciji za novinare da u školama sutra (3. okbtora) neće biti održan prvi čas u jutarnjoj i popodnevnoj smeni, a polovinom oktobra biće organizovan protest na beogradskom Trgu Nikole Pašića, kada će u školama biti potpuno obustavljen rad, prenosi “Blic”.

Pored oronulih škola, zastarelih udžebika koji ne prate svetske tokove, obrazovnog sistema u rasulu i malih plata, između ostalog, prosvetari samo traže da im se ta beda od plate ne smanjuje. Da li je to zaista mnogo?

Studenti prete velikim protestima

Oko 500 studenata Beogradskog univerziteta održalo je juče protest zbog izmena Zakona o viskom obrazovanju. Beogradskim studentima produžili su se i studenti iz Niša.

Studenti su najavili veliki protest za 15. oktobar.

Studenti traže da u školskoj 2014/2015. godini bude šest obaveznih ispitnih rokova, umesto pet, kao i da oni koji su upisani u prvu godinu studija školske 2010/2011. imaju pravo da se finansiraju iz budžeta godinu po isteku redovnog trajanja studija.

Akademci se protive i smanjenju kvota za upis na master studije. Oni još traže da se započne rad na novom Zakonu o visokom obrazovanju, a insistiraju još i na zakonu koji bi podrazumevao potpuno besplatno visoko obrazovanje, finansirano iz budžeta.

Studentski front insistira i na reformi sistema studentskog predstavništva, koje podrazumeva uvođenje studentskih zborova i delegatskog sistema s predstavnicima koje delegira zbor i koji su smenjivi u svakom trenutku.

Oni su od uprave zahtevali da se ukine naplata prijavljivanja godine studentima s više od 60 bodova, vraćanje budžetski finansirane produžene godine za sve studente koji su na budžetu upisali četvrtu godinu.

Studenti su nezadovoljni zbog odluke o ukidanju apsolventskog staža koja pogađa sada one upisane 2010/11. godine i navode da ih prilikom izmena i dopuna Zakona o visokom školstvu niko nije pozvao da iznesu svoje mišljenje.

Ko još štrajkuje?

Ratni invalidi iz Valjeva, koji već par dana štrajkuju glađu, dali su rok premijeru do danas da ih poseti.

Štrajkači glađu u Valjevu rekli su novinarima da nije ispunjen dogovor iz januara sa tadašnjim premijerom Ivicom Dačićem.

Oni su tada tražili, a to i sada traže, da se usvoji Zakon o boračkoj zašititi i uredba o obaveznom zdravstvenom osiguranju učesnika ratova u SFRJ od 1990. do 1999. Traže i veću briga o deci poginulih boraca i njihovom zapošljavanju, i isplatu ratnih dnevnica o čemu se vodi spor pred Evropskim sudom u Strazburu.

Radnici Železnica blokirali su prugu pa BG vozovi i danas nisu krenuli.

Štrajk radnika “Nege kola” juče je paralisao vozni saobraćaj, a njihov protest na šinama nastavlja se i danas.

Velika gužva stvara se na autobuskim stanicama koje predstavljaju alternativne puteve sugrađanima koji su računali na prevoz vozom.

Vesti o masovnim protestima širom Srbije “zvanični” mediji izbegavaju da objave na naslovnim stranama.

Šta Vučić radi?

Umesto da rešava suštinske probleme, Aleksandar Vučić gradi Beograd na vodi, ugovara brze pruge od Beograda do Budimpešte, predstavlja izgradnju regionalnih puteva na Balkanu, saopštava da će Srbija pružiti podršku SAD u borbi protiv Islamske države, 27 oktobra odlazi u London da održi predavanje o ekonomiji, drži konferencije za novinare u Vladi na kojima traži pravdu za svog brata…

Umesto da tako srčano traži pravdu da advokate, prosvetare, policajce, studente, penzionere, atne invalide i radnike, Aleksandar Vučić se pravi kao da je slep pa ne vidi da mu je država paralisana ZBOG NJEGA LIČNO.

Dakle, nije potrebno samo zahtevati iste ili veće plate, šest ispitnih rokova i manje školarine, isplate ratnih dnevnica…

Potrebno je zahtevati ostavku premijera Vučića jer se protesti organizuju protiv njegovih reformi, odnosno, njega lično!

Znamo da Aleksandar Vučić voli da iskaže svoje patetično i emotivno nestabilno mišljenje na svaku temu, ali nedeljama ćuti o masovnim protestima protiv njega i njegovih reformi.

Konferecije za medije u Vladi se ne saziva zbog štrajkova i protesta širom Srbije, već se sazivaju kada je potrebno oprati ime porodice Vučić nakon okršaja njegovog brata i njegovog vojnog obezbeđenja sa Žandarmerijom.

Biće ovo jesen koju će obeležiti masovni protesti protiv ideja jednog čoveka.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this pageShare on TumblrShare on LinkedIn

Ostavite komentar

Poštovani, molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija „Korena“ zadržava pravo da skrati ili ne objavi komentare anonimnih čitalaca, koji sadrže direktne pretnje, neosnovane optužbe, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.